Wielu z nas szuka nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnorakich zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak także bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju odróżnia się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak również znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto mieć świadomość tego?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które charakteryzują się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. A dodatkowo dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są również zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty niepowtarzalny smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, zgodnie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Dlatego też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są rozstrzygnięciem w obecnej sytuacji, gdy nadal dostęp do restauracji jest utrudniony albo zwyczajnie niemożliwy. Nie musimy się natomiast obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są identyczne, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Jedyną w swoim rodzaju przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Więcej informacji: Restauracja gruzińska, wino gruzińskie Warszawa.

Smaczna gruzińska kuchnia