W basenie Morza Śródziemnomorskiego rośnie wiecznie zielone drzewko – oliwka. Wydaje ona owoce – oliwki, które mają właściwości zdrowotne zarówno spożywane na surowo czy zakonserwowane. Jednak oliwa z oliwek jest wykorzystywana w kuchni , a oprócz tego w kosmetyce. Oliwa z oliwek pozyskana zostaje w procesie tłoczenia „na zimno” lub na gorąco z miąższu owoców. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia „na zimno”. Oliwa extra virgin uzyskana jest bez użycia środków chemicznych czy metod rafinacji. Owoce oliwki powinny zbierane być ręcznie. Ma najwięcej właściwości prozdrowotnych, w Polsce cały czas jest niedoceniana. Oliwa extra virgin to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecana jest profilaktycznie (przykładowo. przed rozwojem chorób układu krążenia) oraz dodatkowo osobom przewlekle chorym (np. cukrzyca, stwardnienie rozsiane). Najlepsza oliwa z oliwek zawiera wiele witaminy D, E,F, można ją używać na surowo do sałatek oraz dodatkowo do smażenia. Natomiast w kosmetyce ma możliwość być wykorzystana jako naturalny olejek do ciała. Wzmacnia odporność skóry, dedykowana jest osobom cierpiącym na łuszczycę, czy alergie skórne. Oliwa z oliwek ma możliwość być wykorzystana, jako składnik kremów, maseczek, peelingów. Priorytetowo polecana w celu przygotowywania kremów przeciwzmarszczkowych, a także jako maseczka do włosów suchych. Przy wyborze oliwy z oliwek polecam kierować się nazwą marki i producentem, który ją stworzył. Najlepsza oliwa z oliwek opracowana jest wnikliwie i z wykorzystaniem długoletniego doświadczenia.

Zobacz tutaj: włoska oliwa z oliwek.

Co nam daje oliwa – oliwa z oliwek