Mieszkańcy Polski niedawno bardzo chętnie robią pizzę, powstają nowe pizzerie, które to szczycą się, że robią prawdziwą, włoską pizzę. Tymczasem wiele z tych potraw, które są u nas robione, wcale pizzą nie jest. Najlepsza pizza włoska Poznań to pizza na dość grubym, ale równocześnie puszystym cieście. Natomiast wiele pizzerii robi pizzę zbyt cienką i a przy tym spaloną.

W Polsce posiadamy taki kult pizzy z bardzo dużą ilością dodatków i z minimalnym ciastem, we Włoszech jednakże to ciasto gra pierwsze skrzypce. Włoska restauracja Poznań stara się, by maksymalnie odwzorowywać przepisy czysto włoskie, a tym samym, żeby potrawy miały z dużą uwagą taki smak, jak w Italii. Zastosowanie tych samych składników i ze starannością takich samych receptur sprawia, że można osiągnąć idealny efekt. W dobrej pizzy liczy się ciasto, ma być delikatne, aromatyczne, doprawione ziołami i nie ciężkie. Nie bez znaczenia są również sosy, które dopełniają całości. Kuchnia włoska Poznań to posiada być zabawa smakiem, to musi być nawet igranie ze smakami, takie balansowanie na linie, która prowadzi do doskonałego smaku. Wymaga to edukacji, znajomości włoskiej kuchni, no i ze stuprocentową pewnością wyczucia smaku, bo bez tego nie ma mowy o udanych daniach. Kucharz musi być koneserem, rzeczywistym znawcom przysmaków włoskich. Dzięki temu będzie w stanie tak przyrządzić potrawy, ażeby ichniejszym smak był zachwycający i by lokal przez stale miał dużo gości. W Polsce posiadamy de facto mało lokali, które mogą pochwalić się tak wysoką jakością i tak doskonałymi smakami, niemniej jednak gdy już się takie znajdą, to są nawet oblegane.

Zobacz także: włoska restauracja Poznań.

Najlepsza pizza
Tagi: