Każdy posiada różnorakie gusty smakowe, dlatego też właściwie każdy smakosz kawy będzie szukał tej idealnej dla siebie. W polskich domach częściej gości parzona, czarna i mocna kawa podana w dużym kubku. W innych państwach wygląda to przeciwnie. Odwiedzając sklepy z kawą można się przekonać, że na rynku znanych jest przynajmniej kilkanaście rodzajów kaw. Chociaż my bardzo często dzielimy ją na trzy grupy, w których znajdują się parzona, rozpuszczalna i cappuccino to tak doprawdy nie wyróżniamy w tym miejscu dosłownie małej części spośród wszystkich dostępnych. W krajach śródziemnomorskich modne jest picie mocnej kawy espresso, do której podany jest kieliszek grappy. Wysokiej klasy kawa podana z niewielką ilością dobrego alkoholu ma bardzo pobudzające działanie i cechuje ją głęboki aromat. Tożsamo jak kawa do domu, kawa dla gastronomii powinna być doprawdy , przy czym poruszając jej zagadnienie należy go rozwinąć i wytłumaczyć, że jakość kawy zależy od jakości ziarna i od stopnia jego wypalenia. Jeżeli poszukiwana jest bardzo dobra kawa do ekspresu to należy się przygotować na pewne trudności. W Polsce nieprosto taką odszukać. Na naszym rynku można dostać produkty zaledwie kilku producentów, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych napoi. Trudność w znalezieniu stosownego towaru stwarza, że restauratorzy w wielu wypadkach na specjalne zamówienie, wprost od producenta zamawiają kawy ziarniste do ekspresu. Wówczas jednakże filiżanka takiej jest dość droga i jedynie prawdziwi miłośnicy sobie na nią pozwolą.

Warto sprawdzić: kawa dla gastronomii.

Wybierz dobrą kawę
Tagi: